Rijbewijs C

Vrachtwagen rijbewijs C1, C & CE

Om een vrachtwagen of grote kampeerauto (camper) te mogen besturen, moet je het vrachtwagenrijbewijs hebben. Dit geldt voor motorrijtuigen waarvan de toegestane maximale massa hoger is dan 3.500 kg. Als je met dit motorrijtuig een aanhanger c.q. oplegger wilt trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg, dan is het rijbewijs CE wettelijk verplicht.

 

De opleiding
Voor de opleiding maken wij gebruik van een Mercedes Actros. Tijdens de vrachtwagenopleiding wordt er veel aandacht besteed aan specifieke exameneisen zoals: voertuigkennis, verkeersdeelneming en manoeuvreervaardigheid.

 

Het officiële praktijkexamen C

Voordat je het praktijkexamen mag afleggen moet je in het bezit zijn van de juiste certificaten. Iedereen die het vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) wil halen moet daarom eerst medisch goedgekeurd worden en de volgende 2 theorie-examens halen:

  • Vakbekwaamheid 1 – RV1 (Verkeer & Techniek)

  • Vakbekwaamheid 2 – V2C (Administratie)

 

Na het behalen van deze 2 theorie-examens volg je praktijklessen op de vrachtwagen en doe je praktijkexamen. Nadat je dit praktijkexamen hebt behaald mag je een vrachtwagen besturen. Indien je beroepsmatig een vrachtwagen gaat besturen moet je ook de aanvulling Code 95 (basiskwalificatie) halen. De Code 95 bestaat uit de volgende drie examens:

  • Vakbekwaamheid 3 – V3C (Theorie-examen)

  • Praktische toets C ( PT )

  • Toets besloten terrein C ( TBT )

 

Praktische toets C

De Praktische toets C zal plaatsvinden in onze bedrijfshal en duurt 30 minuten. Tijdens dit examen is het laden en lossen een vast onderdeel. Het doel is dat je de diverse goederen in opdracht kunt laden en/of lossen en daarbij voortdurend rekening houdt met de veiligheid. Tijdens deze toets is er vooral aandacht voor:

Het laden en lossen en vastzetten van lading

Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit

Voorkomen van fysieke risico’s

Invullen van een Europees schadeformulier

Maatregelen bij noodsituaties

 

 

Toets besloten terrein C

De Toets besloten terrein C zal plaatsvinden op ons eigen besloten terrein en duurt 30 minuten. Tijdens dit examen zal jouw vakbekwaamheid worden getoetst op het gebied van voertuigcontrole en manoeuvreren aan de hand van de volgende zeven scenario’s (deze dienen allemaal voldoende te worden afgesloten):

Scenario 1: Spiegel afstelplaats

Scenario 2: In rechte lijn achteruitrijden met precisiestop

Scenario 3: Naar links of rechts vooruitrijden met precisiestop

Scenario 4: In rechte lijn achteruit naar een denkbeeldige muur rijden met precisiestop

Scenario 5: Slalom vooruit met precisiestop

Scenario 6: Zijdelings verplaatsen naar rechts of links achterwaarts

Scenario 7: 180 graden bocht vooruit parkeren binnen beperkte ruimte

 

Bestuurderskaart aanvragen

Rij je als chauffeur in een autobus of vrachtwagen die is uitgerust met een digitale tachograaf? Dan heb je een bestuurderskaart nodig. U kunt de aanvraag digitaal indienen op de website van Kiwa Register. Voor de aanvraag van een bestuurderskaart dien je jouw rijbewijsnummer en geboortedatum bij de hand te houden. Als jouw aanvraag is geregistreerd ontvang je binnen enkele werkdagen de aanvraagformulieren.

 

CE rijbewijs

Wanneer je achter de vrachtauto een aanhangwagen c.q. oplegger wil voeren met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg, dien je je CE rijbewijs te halen. Voor het CE rijbewijs moet je eerst een geldig C rijbewijs hebben gehaald. Je hoeft vervolgens voor je CE geen theorie-examens af te leggen. Verder geldt dat je voor beroepsmatig gebruik in het bezit moet zijn van Code 95.

 

C1 rijbewijs

Dit rijbewijs wordt ook wel het camperrijbewijs genoemd. Je hebt een C1 rijbewijs nodig als je een vrachtauto wilt besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt. Dit is bijvoorbeeld interessant voor bestuurders van een camper of kleine vrachtauto, paardenvervoerders of kleinere distributievrachtauto’s die geen volledig C rijbewijs willen halen.

 

Voor het C1 rijbewijs kun je examen doen vanaf 18 jaar. Je mag vanaf je 17e rijlessen volgen. Als voorwaarde hiervoor geldt dat je een opleiding volgt tot beroepschauffeur in het goederenvervoer over de weg. Als je voor je beroep een voertuig van categorie C1 wilt rijden, dan is het mogelijk dat je code 95 op het rijbewijs nodig hebt.

 

Het examentraject voor rijbewijs C1 met code 95 is uitgebreider dan het traject voor alleen het rijbewijs C1. Er zijn meer theorie-examens en de kandidaten moeten naast het praktijkexamen ook slagen voor twee praktijktoetsen. Deze toetsen worden afgenomen door de daarvoor gecertificeerde opleiders.

 

Medische keuring

Voor het rijbewijs C & C1 moet je jezelf medisch laten keuren door een arts. Wij adviseren je om deze keuring zo snel mogelijk te doen voor aanvang van de opleiding.

 

Theorie

Zelfstudiepakket e-learningmodule C1 rijbewijs. U dient examen af te leggen in de volgende vakken:

 

Verkeer & Techniek (vakbekwaamheid 1)

Administratie (vakbekwaamheid 2)

 

Praktijk

Na het slagen voor de theorie kan de praktijkopleiding worden ingepland. De praktijkopleiding is inclusief examen en zal 2 dagen duren (in totaal 10 uur en examen). Tijdens de opleiding is er gratis thee en koffie én wordt er voor de lunch gezorgd.

 

Tarieven

Compact opleiding C1 met e-learningmodule theorie en praktijkopleiding:

Totaal 2 dagen ( 10 uur ) + examen C1 , incl. lunch 1.545,00

 

Locatie: 
Alblasserdam ( 10 min verdaan van het hoofdkantoor Rijschool ACBE in Rotterdam)

Vrachtwagenopleiding C zonder nascholing + theorieles v.a. € 2920,- excl. btw
20 Rijlessen cat C + examen C
Opleiding CCV-B (inclusief eenvoudige lunch, leaseboeken en examen)
RV1 verkeer & techniek) 
V2 (administratie goederenvervoer) ( E-learning )

Totaal 20 uur + examen

Theorieles C : 3 dagen of 18 uur

 


Vrachtwagenopleiding C met nascholing + theorieles v.a. € 3364,46 excl. btw
20 Rijlessen cat C + examen C 
Toets besloten terrein (TBT) inclusief training + toets 
Praktische toets (PT) inclusief training + toets 
Opleiding CCV-B (inclusief eenvoudige lunch, leaseboeken en examen)
RV1 verkeer & techniek) 
V2 (administratie goederenvervoer) 
V3 (case studie) code 95

Totaal 20 uur + examen C

Theorieles C : 3 dagen of 18 uur

 

 

Aanhangwagen Cat. CE

Het officiële praktijkexamen C-E Vrachtwagen met aanhanger.
Om te mogen rijden in een vrachtwagen met een middenasaanhangwagen, een oplegger of een twee-assige aanhangwagen is het rijbewijs CE (als aanvulling op het rijbewijs C) verplicht. Wij aanbieden een complete alles-in-één pakket, Hierin zitten de praktijklessen en het praktijkexamen erin.

Medische keuring
Het is belangrijk om u aan het begin van de opleiding medisch te laten keuren, want het CCV stelt eisen aan geestelijke en lichamelijke gesteldheid om deze grote voertuigen te mogen besturen.

Pakket prijs Vrachtwagenopleiding CE € 1954.- euro excl. btw
20 Rijlessen cat CE ( 20 uur ) incl. examen CE