PRAKTIJK EXAMEN
In onderstaand filmpje zie je hoe het praktijkexamen gaat. Onder het filmpje kun je de stappen nog eens nalezen. Bij stap 3 over de examenrit vind je ook nog filmpjes over tips van de examinator en over de meestgemaakte fouten tijdens het rijexamen.
Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Voor de examenrit
Op het parkeerterrein van het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:
- de uitnodiging voor je examen;
- je identiteitsbewijs;
- of je bent geslaagd voor je theorie-examen;
- of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt. Na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je.
In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen, als jij dat wilt. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.
Verder:
- Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
- Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
2. De examenrit
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.
In het onderstaande filmpje worden de onderdelen in het kort behandeld bij
Waarop moet je letten bij het rijexamen Zeven tips van de examinator
3. De uitslag
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.
Ben je geslaagd?
Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.
Wat neem je mee bij het ophalen van je autorijbewijs?
- Pasfoto die voldoet aan de eisen
- Geldig identiteitsbewijs
- Je huidige rijbewijs als je dat hebt
- Pinpas/contant geld
Ben je gezakt?
Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien. Dit kun je samen met je instructeur bespreken. Begin zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.
Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen.
Speciaal examen
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we ‘nader onderzoek rijvaardigheid’. Je rijschool vraagt dit voor je aan bij het CBR.
Hoe gaat dit speciale examen?
Voor een nader onderzoek rijvaardigheid heb je in totaal 1 uur en 10 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor de persoonlijke begeleiding. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die een ‘gewoon’ rijexamen doen. En dit speciale examen verloopt in dezelfde volgorde als het gewone rijexamen.
Sinds 1 september 2022 gelden de volgende regels:
- Zak je de eerste keer? Dan kun je op zijn vroegst na 4 weken weer afrijden.
- Zak je twee keer of vaker? Dan kun je op zijn vroegst na 15 weken weer afrijden.
De tijdelijke 15-weken maatregel wordt vanaf 1 december 2022 versoepeld.
Je wacht dan 10 weken in plaats van 15 weken.
Met deze regels willen we stimuleren dat je je beter voorbereidt op je examen. Dan stijgt het slagingspercentage en daalt het aantal herexamens. Zo komen kandidaten sneller aan de beurt.
Langer wachten na afgebroken examen
Als de examinator je rijexamen afbreekt vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijg je te maken met een langere wachttijd. Dan kun je op zijn vroegst na 15 weken herexamen doen bij het CBR, om je rijvaardigheid op peil te brengen.